Istoric

Catedra de igienă generală a fost fondată în anul 1945. Primul şef de catedră a fost profesorul H. Nicogosian, doctor habilitat în științe medicale, Om Emerit al ştiinţei. El a condus catedra până în 1957, fiind succedat în funcţie de conferenţiarul A. Zorin (1957-1960) şi profesorul I. Reznik (1960-1979). Profesorul I. Reznik deţinea şi funcţia de Preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Igieniştilor din republică şi membru al Societăţii Igieniştilor din URSS, profesor universitar, Om Emerit în ştiinţe al Republicii Moldova. În anul 1975 catedra de igienă generală este divizată. Una dintre catedre, în fruntea căreia se afla profesorul universitar Henrieta Rudi, era destinată pentru studenţii facultăţilor de Medicină generală, Stomatologie şi Farmacie, cealaltă, condusă de profesorul universitar Iacov Reznik – pentru studenţii facultăţilor de Medicină Preventivă şi Pediatrie. În 1979 catedrele au fost comasate în una şi era condusă de profesorul universitar, Henrieta Rudi.

Profesorul universitar Henrieta Rudi a condus lucrările de pregătire a două teze de doctor habilitat în științe medicale şi a două teze de doctor în științe medicale. În anul 1992 Catedra de igienă generală a fost din nou divizată. Catedra de igienă nr. 1, condusă de profesorul universitar, Henrieta Rudi, asigura predarea igienei generale pentru studenţii facultăţilor de Medicină generală, Farmacie. Catedra nr. 2, în frunte cu conferenţiarul, doctorul în științe medicale Gh. Ostrofeţ, preda igiena la facultatea de Medicină Preventivă.

În 1994, Catedrele nr.1 şi nr. 2 au fost din nou comasate şi au format Catedra de igienă generală în cadrul Facultăţii de Medicină generală sub conducerea conferenţiarului Gh. Ostrofeţ, care în anul 2000 a susţinut teza de doctor habilitat în științe medicale şi a elaborat o nouă şcoală ştiinţifică – Studierea potologiilor profesionale a femeilor ce lucrează la terminale video în ramurile principale ale telecomunicaţiilor. Dumnealui a fost conducătorul ştiinţific a patru teze de doctor în științe medicale. În 2010, şef al Catedrei de igienă generală a devenit Ion Bahnarel, Om Emerit al Republicii Moldova, deţinător al Medaliei Comemorative ”Nicolae Testemițanu”, Laureat al Premiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru lucrări ştiinţifice de valoare, Diploma de gradul II de laureat al Concursului Naţional ”TEZA DE  EXCELENŢĂ DE DOCTOR HABILITAT A ANULUI 2010”, Ordinul „Gloria Muncii”, Diploma de gradul I a Guvernului Republicii Moldova, a Consiliului Naţional de Atestare şi Acreditare.

În prezent în activitatea catedrei sunt antrenaţi: Ion Bahnarel – şef catedră, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale; Gheorghe Ostrofeţ – profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale; Lili Groza, Ovidiu Tafuni, Aliona Tihon, Cătălina Croitoru, Elena Ciobanu – conferenţiari, doctori în științe medicale; Natalia Bivol, Alexandru Garbuz – asistenţi.